Lipová alej se kvůli modernizaci ulice kácet nebude

blank

Vodovu ulici v Brně čeká rozsáhlá rekonstrukce kanalizace a vodovodu. Rada města Brna ale odmítla spekulace o možném kácení zdejší lipové aleje, která je nejdelší svého druhu v Brně. Projektant bude muset vybrat takové řešení rekonstrukce, které bude respektovat zachování stromů. Informoval o tom deník Právo.

Ve Vodově ulici se nachází vodovodní i kanalizační řad z 20. let minulého století a jeho stav začíná být postupně nevyhovující. Součástí akce má být rovněž oprava chodníků a silnice. Náklady by se měly vyšplhat na 80 milionů korun.

„Nyní hledáme projektanta akce, který navrhne takové řešení, které bude respektovat požadavek na zachování místní lipové aleje. Ta je perspektivní, vitální a v tomto rozsahu tvoří unikátní uliční prostor s klenbami stromů. Podobnou zdravou a vzrostlou alej v Brně nenajdeme. Má nesporný historický, estetický a ekologický význam. Dobrý stav stromů potvrdil dendrologický průzkum, který si nechaly zpracovat Brněnské vodárny a kanalizace,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Dělníci v ulici opraví vodovodní a kanalizační síť v celkové délce převyšující 2000 metrů. Alej je dlouhá kilometr. Akce je výjimečná tím, že se kromě opravení potrubí klade důraz na ochranu zeleně a zachování stávajících stromů.

Scroll to Top