ČZU nejekologičtější univerzitou v Česku

blank

Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze obhájila post nejekologičtější univerzity v ČR a v mezinárodním srovnání poskočila na 31. místo na světě. Informace vychází z žebříčku UI GreenMetric, který u jednotlivých univerzit porovnává ohleduplnost k životnímu prostředí. 

Česká zemědělská univerzita získala z českých škol nejvyšší ocenění v oblastech hospodaření s vodou, vzdělávání a nakládání s odpady. „Už loni jsme zaznamenali skvělý úspěch. Skutečnost, že se nám za rok podařilo posunout o tolik dopředu, je jasným důkazem, že rok tvrdé práce se vyplatil. Rozhodně se chceme i nadále zlepšovat,“ uvedl rektor ČZU Petr Sklenička.

Tvůrci žebříčku se zaměřili na několik kategorií, mezi které patří infrastruktura, energie a klimatická změna, odpad, voda, doprava a výuka. „Naše aktivity se v těchto směrech neustále rozšiřují. Nedávno jsme například otevřeli nový výukový pavilon, kde se využívá systému rekuperace energie, a kromě jiného je tu dešťová voda odváděna do vsakovacích studní,“ vysvětlil rektor.

Nový High-tech technologicko-výukový pavilon

Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity (ČZU) v pražském Suchdole otevřela se začátkem akademického roku nový High-tech technologicko-výukový pavilon. Stavba disponuje řadou udržitelných technologií, jako je zelená střecha či systém rekuperace pro vytápění a chlazení.

„Střecha je zelená a umožňuje sledování dřevin a půdy pomocí čidel umístěných v půdě a u vysazených dřevin v online režimu. Ohřev a ochlazování je řešeno systémem rekuperace energie. Dešťová voda není odváděna do kanalizace, ale do vsakovacích studní,“ popsala udržitelné technologie mluvčí univerzity Jana Kašparová.

Česká zemědělská univerzita v Praze uzavřela v zimě s Lesy ČR memorandum o spolupráci, dohodu podepsal rektor ČZU Petr Sklenička a generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Společnými tématy bude především kůrovcová kalamita a sucho, které lesy dlouhodobě sužují.

Univerzita navázala spolupráci také s Dekontou

Spolupráce s Lesy ČR není jediný obdobným projektem univerzity. Ta se také zapojila do programu se společností Dekonta. Jeho principem bude zvýšení retence a akumulace vody, nebo vytvoření sofistikovaného závlahového, odvodňovacího a čisticího systému. Z operačního programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy získaly organizace 88 milionů korun.

„Grantových výzev, které propojují akademický svět se středními či velkými firmami, není mnoho. Je to tedy jedinečná příležitost ověření myšlenek základního výzkumu a potenciálu pro využití v praxi. Navíc jako fakulta uplatníme široké spektrum odborníků,“ uvedla Kateřina Černý Pixová z katedry biotechnických úprav krajiny ČZU.

Scroll to Top