Výlet na Saharu – k moři do Polska

blank

Słowiński Park Narodowy v centrální části polského pobřeží je oblast v mnoha ohledech unikátní. Divoký Balt, písečné duny, které byste čekali spíše v Africe, řada větších i menších přímořských jezer během bouří naplňovaných mořskou vodou, sedm řek a dvanáct přísně chráněných přírodních rezervací.

Při cestě do regionu může být základnou nejvýznamnější letovisko Leba, které pulzuje turistickým ruchem, řadou atrakcí nebo komerčních kýčů. Rozhodně není vhodným místem pro toho, kdo si chce užít klidu a krásy přírody. Ti směřují například do malých obcí Czolpino nebo Smoldzino v centrální části parku mezi největšími jezery Lebsko a Gardno, kde si užijí atmosféru klidu, přiměřeného turistického ruchu a vyžití, ale především nádherné okolní přírody.

Leba leží mezi jezery Sarbsko, které leží za hranicí národního parku, a Lebsko, které naopak tvoří jeho srdce. Město v létě žije turismem, nabízí řadu atrakcí, komerce jede na plné obrátky. Vzhledem k rozlehlosti a odlehlosti některých míst v centrální části přilehlého parku, kdy je třeba vždy vyjet pár desítek kilometrů z města, se s davy lidí setkáte prakticky jen v centru Leby, na její hlavní pláži a při cestě k největší atrakci parku – největší z řady písečných dun.

Za návštěvu v Lebě stojí určitě přístav, kde na vás přes nános komerce alespoň částečně dýchne atmosféra starých časů. Leba má také rozlehlou pláž – ovšem s davy návštěvníků, takže pro ty, kdo mají rádi při koupání klid a soukromí, doporučujeme místa třeba jen pár kilometrů od města, kde nepotkáte prakticky nikoho a můžete si užívat chladných vod Baltu v klidu.

Na největší pohyblivou dunu s názvem Górą/Wydma Łącką se dá vyrazit z parkoviště při vstupu do parku pěšky – je to asi pět kilometrů. Je ale také využít elektrovláčky, které brázdí cestu tam a zpět s velkou četností. Vstup do parku se platí (6 zlotých). Pro návštěvu doporučujeme ranní hodiny. V Polsku na pobřeží přece jen není zvykem vstávat úplně brzy, takže máte dobrou šanci se vyhnout stovkám aut a turistů, které vyrazí na ikonické místo parku po obědě. Když půjdete k duně pěšky po lesní stezce, budete určitě ve značné menšině. Odhadem 90 % turistů využívá zmíněné elektrovláčky. V polovině cesty dorazíte na vyhlídkovou věž u jedné z menších dun, ale také na bývalý vojenský bunkr a občerstvovnu/bar, který u něj byl vybudován. Ostatně i cestu ekologickým vozítkem je možné rozdělit na dvě části a jít pěšky alespoň jednu z nich.

Na duně se musíte pohybovat ve vymezeném prostoru. Místo je to unikátní a působivé. Stovky turistů zábrany, za něž není dovoleno vstupovat, až na výjimky respektují. Z vrcholu duny je úžasný výhled jak na Balt, tak na jezero a mrtvý les na druhé straně. Z duny je možní sejít na pláž k moři a absolvovat cestu zpět k autu po pláži, kde vede zelená turistická značka.
Górą/Wydma Łącką se tyčí až do výšky 40 metrů nad mořem. Pole pohyblivých dun je s rozlohou 500 hektarů největší v Evropě.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top