Ochrana katedrály svatého Víta i díky třem suchovodům

blank

Po rozsáhlém požáru gotické římskokatolické katedrály Notre-Dame v Paříži se začala i v České republice skloňovat ochrana nejvýznamnějších památek. Například do údržby katedrály svatého Víta a její ochrany před požárem investuje ročně Kancelář prezidenta republiky asi 20 milionů korun. Média o tom informoval kancléř Vratislav Mynář.

Podle něj hlídá katedrálu 45 požárních čidel a v objektu je umístěno 29 hasicích přístrojů. Jedná se také o přístroje s paprskem a zrcátkem, které signalizují přerušení paprsku například kouřem či prachem. Voda se pak dá do výškových částí katedrály čerpat díky třem suchovodům. Za minutu je to přes 1200 litrů vody.

Martin Pospíšil, který má na starost požárně-bezpečnostní ochranu Pražského hradu, uvedl, že jsou standardy ochrany v katedrále svatého Víta podobné jako v Notre-Dame. Přímo v areálu Hradu je připravena hasičská jednotka, která spadá pod Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. „Čas výjezdu jednotky je jedna minuta, zahájení požárního útoku do čtyř minut,“ doplnil Mynář. Hrad také investoval více než 10 milionů do speciálního vozu, který umožní lepší průjezdy areálem.

Scroll to Top