ČHMÚ: Sněhu bylo málo, deficit vody se znovu nepodařilo vyrovnat

blank

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil zprávu, ve které zhodnotil stav sucha v loňském roce. Hydrologové museli konstatovat, že se opět studny vodou nenaplní. Sněhu během zimy nebylo tolik. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila na hodnocení zimy z pohledu hydrologů.

„Bohužel ani na sníh poměrně bohaté zimní období 2018/2019 nedokázalo deficit zásob vod, zejména v podzemních vodách, zcela doplnit. Celkové množství sněhu bylo sice nadprůměrné, ale zejména díky velkým sněhovým zásobám v horských oblastech. V nižších nadmořských výškách se sněhové zásoby vytvořily jen přechodně a v omezené míře. Nestačilo to však k dostatečnému k doplnění zásob podzemních vod zejména na jižní a střední Moravě a v Polabí. Navíc průběh únorového počasí napomáhal k pozvolnému zmenšování sněhu, který z velké části sublimoval do atmosféry,“ sdělil ředitel úseku hydrologie ČHMÚ Jan Daňhelka.

Podle něj tak lze obecně říct, že zatímco na horách jsou díky přetrvávajícímu sněhu vytvořeny příznivé podmínky pro dostatek zdrojů vody na počátku vegetační sezóny, v nižších polohách je situace nepříznivá. Daňhelka závěrem dodal, že jsou vytvořeny předpoklady, aby v případě podprůměrných srážek v následujících týdnech vývoj směřoval ke vzniku sucha i v jarním období roku 2019.

„V tuto chvíli bychom měli být na sucho připraveni lépe. Za posledních pět let se boj se suchem stal resortní prioritou. Pro obce máme třeba program na nové vrty nebo posílení zdrojů pitné vody. 150 tisíc lidí už se nám podařilo na nové zdroje napojit,“ okomentoval stav ministr životního prostředí Richard Brabec.

Scroll to Top