Rusavská přehrada je v kritickém stavu, opravy brzdí majetkové spory

blank

Desítky let leží za obcí Rusava na Kroměřížsku stejnojmenná vodní nádrž. Byla postavena pro rekreační účely zaměstnanců Přerovské strojírny. Lidé se zde jezdí koupat dodnes, ale během tohoto roku doznal stav přehrady značného zhoršení. Pokles vody zmenšil objem i rozlohu nádrže. V ohrožení jsou vodní živočichové, řešení je v nedohlednu.

Do problematiky kolem nádrže Rusava vstupují dva subjekty. Majitelem pozemků okolo a pod ní je společnost DACH. Vlastníkem samotné vodní plochy je však státní podnik Lesy ČR. „Jako řádný hospodář nemůžeme investovat do stavby, která stojí na cizích pozemcích. To by neudělal ani žádný soukromý subjekt,“ vysvětlila mluvčí Eva Jouklová postoj Lesů ČR k případným opravám.

Podle ní podnik každý rok vyzývá současného majitele, aby pozemky odprodal. Společná řeč však ztroskotává na finančních představách transakce. DACHEM požadovaná částka za dva hektary půdy nacházející se pod přehradou se točí kolem dvou milionů korun. Takovou sumu Lesy ČR neakceptují. Rusavská přehrada je také domovem vzácných druhů zvířat. Jejich přemístění do jiných lokalit by ovšem bylo nákladné.

Foto, zdroj: Deník 

Scroll to Top