V Moravskoslezském kraji bude opět působit kohoutkový inspektor

blank

Do regionu se s začátkem velkých letních prázdnin vrací kohoutkový inspektor SmVaK Ostrava, jehož náplní bude zjišťovat, které podniky jsou k zákazníkům vstřícné v podávání pitné vody z veřejné vodovodní sítě. Jednotlivé podniky mohou za svoji vstřícnost obdržet kromě nálepky „Podáváme vodu“ z kohoutku také sadu džbánů a sklenic s logem vodárenské společnosti. Projekt SmVaK Ostrava si odbyl premiérový ročník v roce 2015, letos inspektor plánuje navštívit kolem stovky podniků.

„Do projektu je v současnosti zapojeno zhruba 70 podniků v Moravskoslezském kraji. To, že inspektor objel trojnásobný počet zařízení, ukazuje, že podávání pitné vody z kohoutku zákazníkům v našem kraji stále není zcela obvyklé. A to je škoda. Uvidíme, jak se situace během uplynulých dvanácti měsíců změnila. Pevně věřím, že k lepšímu, protože pitná voda v regionu vykazuje díky zdrojům v čisté beskydské a jesenické přírodě a sofistikovanému způsobu její úpravy a distribuce vysokou kvalitu,“ vysvětlil generální ředitel společnost SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Podle mluvčího společnosti Marka Síbrta je principem několikatýdenní akce osobně navštívit a hovořit s majiteli jednotlivých podniků. Vodohospodáři berou na vědomí, že kohoutková voda nemusí být v podnicích poskytována vždy bezplatně a podle nich není podmínkou pro ocenění to, aby dostávali návštěvníci kohoutkovou vodu zdarma. „Pro porovnání: za litr vody z kohoutku v regionu, kde působí SmVaK Ostrava, zaplatí zákazníci zhruba osm haléřů, třetinková lahev neperlivé vody se prodává v podnicích za zhruba třicet korun,“ nastínil Síbrt.

„Cílem zůstává vysvětlovat lidem a provozovatelům podniků, že tato praxe není výjimkou, ale standardem v jiných evropských zemích zcela běžným. Lidé si postupně zvykají na to, že kohoutkovou vodu díky její kvalitě pijí stále více,“ zdůraznil Pšenička, podle kterého obava provozovatelů podniků týkající se snížení tržeb není na místě.

Scroll to Top