Plzeň bude likvidovat plevel horkou párou

blank

Plzeňská radnice koupí speciální stroj, který bude horkou párou likvidovat plevel. Použije jej také na čištění mobiliáře, graffiti z městských budov i plakátů ze sloupů osvětlení. Město vypíše na nákup za pět milionů korun výběrové řízení. Podobně ekologickou metodu využívá  například Kutná Hora, Mělník nebo Brno.

„Jde o nosič, který má vpředu nasazenou lištu s několika tryskami. Z každé stříká na zem horká voda o teplotě 100 stupňů Celsia. Stroj si sám pomocí senzorů detekuje, kde je plevel, a sám zapíná příslušné trysky. Jednodušší variantou je manuální obsluha trysek řidičem, který pozoruje, kde je plevel,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Nezávadná horká pára se dostane do rostliny a poškodí její bílkoviny, takže nadzemní část odumře. Horká voda zároveň pronikne až ke kořenům a po třetí až osmé aplikaci se kořen tak vysílí, že matečná rostlina odumře úplně. „To je zásadní rozdíl mezi metodami, které fungují na principu horkého vzduchu nebo infračerveného záření, které sice nadzemní zelenou část rostliny spálí shora jako plamen, ale nezničí kořeny a plevel znovu rychle vyraší,“ vysvětlil primátorův náměstek odpovědný za životní prostředí Petr Náhlík. Obdobná zařízení používá řada západoevropských měst. V České republice mají jednodušší verzi bez senzorů v Brně, Mělníku, Litoměřicích a Hradci Králové.

Bohaté zkušenosti s odstraňováním plevelu horkou vodou mají v Kutné Hoře. Do roku 2015 se plevel ve městě ničil neekologickou cestou, konkrétně postřikem herbicidů. Na konci tohoto roku Technické služby Kutná Hora zakoupily speciální nizozemský stroj Wave weed control. Jednalo se o první zařízení v Čechách, které pracuje na principu likvidace plevelů horkou vodou o teplotě nad 96 stupňů. Nadzemní části rostlin se doslova uvaří, horká voda zateče i ke kořenům a zároveň poškodí i některá semena rostlin, která jsou zalétnutá do spár v komunikacích.

Kutná Hora si na ekologickém přístupu k pracím dlouhodobě zakládá. Například odpadkové koše vyváží autem Piagio, které jezdí na zemní plyn. Vysávání odpadků zase probíhá díky elektrickému vysavači odpadků Glutton z Belgie.

 

Scroll to Top