Perníkáři na Visle

blank

Když budete cestovat po Polsku, nemůžete nenarazit na nejdelší a nejvýznamnější řeku v zemi – Vislu. Ta je dlouhá více než tisíc kilometrů a je po Něvě druhým nejvodnatějším přítokem Baltského moře, do kterého se vlévá u Gdaňsku.
Turisté v Polsku nejčastěji míří z významných měst, jimiž řeka protéká, do Krakova, případně do Varšavy.  Dvousettisícová Toruň ležící 450 kilometrů severně od Ostravy a sedm set kilometrů severovýchodně od Prahy bývá neprávem Čechy jako turistický cíl opomíjená. Díky tomu, že Toruň, jako jedno z mála polských měst nebyla příliš poničena během druhé světové války, je v turistickém centru k vidění velké množství zachovalých památek a urbanistické uspořádání Starého Města zůstalo od 13. století téměř beze změny.
Město známé jako rodiště Mikuláše Koperníka, ale také díky výrobě perníků je od roku 1997 zapsáno do seznamu UNESCO. Nejvzácnější památky pocházejí z gotického období, patrné jsou ale také výrazné vlivy hanzovních měst, ale i českého a nizozemského období.
Fascinující výhled na Staré Město s dominantou kostela svatého Jana, zachovalými středověkými hradbami a na mohutný tok Visly se vám ukáže, když přejdete ze Starého Města most přes řeku. Toruň je určitě město, kam se vyplatí zajet na více než jeden den. A určitě je dobré prozkoumat okolí řeky a projet se na některé z lodí nebo parníků, které zde nabízejí své služby.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top