Přehrada Vír je ve výborném technickém stavu

blank

Vír na Žďársku mát za sebou pravidelnou revizi. Vodohospodáři mohou být s výsledkem spokojeni. Nádrž nevykazuje žádné technické problémy.

„Výsledky dohledu prokazují, že je vodní dílo Vír v bezpečném a provozuschopném stavu,“ informoval krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a pro oblast životního prostředí Martin Hyský. Hráz nádrže je betonová s osou v oblouku. Díky jejímu provedení bylo možné dosáhnout celkového objemu více než 56 milionů metrů krychlových vody a tomuto objemu odpovídá zatopená plocha o rozsahu 223 hektarů. Pod hrází se nachází vodní elektrárna pro výrobu energie v době největší spotřeby.

Vodní dílo Vír se stavělo jedenáct let a do provozu bylo uvedeno v roce 1958. Přehrada zásobuje vodou Novoměstsko, Bystřicko, Žďársko a Brno. Lokalita je nepřístupná k rekreaci nebo rybolovu. Nádrž slouží také k zajištění průtoku ve Svratce v období sucha a plní také roli protipovodňové ochrany. Před dvěma lety zahájili na přehradě vodohospodáři sanaci pilířů. Akce má být dokončena v roce 2020.

Scroll to Top