Obyvatelé Vojtíškova musí pro vodu k cisternám

blank

Zhruba osmdesáti obyvatelům Vojtíškova, části Malé Moravy na Šumpersku, neteče v domácnostech voda. Tamější vodovod kontaminovaly bakterie. Obec zdroj již odpojila a vodu z řadu teď musí nechat laboratorně otestovat. Informoval o tom Šumperský deník. 

Přítomnost mikroorganismů ve vodě ve Vojtíškově odhalil rutinní rozbor. Nacházejí se v ní koliformní bakterie. Od 1. listopadu jsou tak lidé závislí na pitné vodě z přistavených cisteren. Bakterie se nachází v jedné z pramenných jímek. „Tu jsme odstavili, do vodovodního řadu již kontaminovaná voda neteče. V nejbližších dnech budeme provádět důkladné čištění a další rozbory, zda bude voda pitná dle platné legislativy,“ uvedl starosta Malé Moravy Antonín Marinov.

Obec má podezření, že znečištění způsobily netěsněné septiky. „Tato situace se stala v období, kdy byly extrémní deště. Obávám se, že déšť vyplavil nějakou jímku na odpadní vody, a pak to vše vsáklo do pramenných jímek. Toto podezření se nám ale asi nepodaří prokázat,“ pokračoval starosta Marinov.

Kromě obyvatel Vojtíškova je na vodovodní řad napojen místní penzion. „V současnosti není obsazen návštěvníky, je de facto mimo provoz. Proto to pro ně není až tak velký problém,“ doplnil Antonín Marinov.

Ilustrační foto

Scroll to Top