Na Monínci se začíná zítra lyžovat, díky technologii Snowfactory

blank

Ve středočeském Monínci odstartuje ve čtvrtek 26. října nová lyžařská sezona. Pro veřejnost bude otevřené Hotelová sjezdovka. Provozovatelé areálu jako první v tuzemsku využívají speciální zasněžovací techniku Snowfactory, která je závislá primárně na dvou zdrojích, vodě a vzduchu. Kvůli umělému zasněžování se však dostávají vlekaři pravidelně do sporu s vodohospodáři.

Sníh z přístroje Snowfactory neobsahuje žádné chemické přísady. Technologie vyrobí sníh, který tvoří drobné ledové šupiny o teplotě minus pěti stupňů. „Využití SnowFactory není samoúčelné a zapadá do širšího konceptu. Pokud umíme jasněji stanovit začátek zimní sezóny, můžeme zkrátit období, ve kterém na horách není práce. V minulosti jsme právě kvůli sezónnosti přicházeli o spoustu kvalitních lidí. Dnes se pauza mezi letní a zimní sezónou zkracuje na minimum,“ uvedl například před několika dny ředitel SkiResortu v Krkonoších Petr Hynek.

Nadšení s lyžaři a některými provozovateli ski-areálů však často nesdílí vodohospodáři. „Dopady na krajinu spočívají v prodloužení zimní sezóny a změně teplotních poměrů na povrchu přezimujících porostů, což představuje v horských ekosystémech významné ovlivnění zasažených ploch, které vede k nedostatečné regeneraci porostu nebo ke změnám druhového složení,“ přiblížil Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze.

Scroll to Top