Výstava Jablonecké moře k 111 letům položení základního kamene přehrady Mšeno

blank

Zájemci se mohou v sobotu 21. října vypravit do štoly pod hrází vodní nádrže Mšeno, která se nachází nedaleko centra Jablonce nad Nisou. Návštěvníci si připomenou 111 let od položení základního kamene. Prohlídka je zdarma a není možné si ji předem rezervovat.

„Sraz zájemců je u vstupního objektu v parku pod hrází. První prohlídka začne v deset, poslední ve čtyři hodiny odpoledne. Dovnitř se půjde v doprovodu pracovníků Povodí Labe. Ve štole je stálá teplota kolem šesti stupňů, takže rozhodně doporučujeme teplejší oblečení a pevnou obuv,“ uvedla Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra. Vodohospodáři štolu vybudovali v letech 1999 až 2000 a zamezili tím prosakování vody v podloží nádrže. Je dlouhá 263 metrů s vnitřními rozměry 1,8 x 2,1 metru.

Přehrada Mšeno, která je obecně známá jako Jablonecká přehrada, je napájena Mšenským potokem a patří k největším městským nádržím ve střední Evropě. Postavena byla v letech 1906-1908. Výstava Jablonecké moře v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci je prodloužena do soboty 4. listopadu. 

Scroll to Top