Sypaná hráz poldru nad Karlovicemi bude největší od vzniku Slezské Harty

blank

V plném proudu jsou práce na přeložce silnice mezi Karlovicemi a Holčovicemi na Bruntálsku. Silnice bude do konce října neprůjezdná. Přeložka je nutná vybudovat kvůli stavby suché nádrže, kterou Povodí Odry staví na Jelením potoku poblíž Karlovic.

„Suchá nádrž Jelení je součástí protipovodňových opatření na horní Opavě. Zajistí ochranu proti povodním v obci Karlovice a přispívá k ochraně Široké Nivy a Nových Heřminov. Bude financována z dotace ministerstva zemědělství, náklady se předpokládají ve výši 150 milionů korun,“ sdělila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Sypaná hráz bude dlouhá 273 metrů a 16 metrů vysoká. V případě potřeby pojme poldr 800 tisíc kubíků vody.

„Suchý poldr Jelení má význam zejména pro dolní část obce, kterou má ochránit před vodou, jež by eventuálně mohla přijít z údolí Jeleního potoka. Je také součástí opatření na horním toku řeky Opavy. To znamená, že by měla odlehčit celému toku,“ doplnila místostarostka Karlovic Kateřina Kočí. Stavební práce byly zahájeny v březnu a dokončení plánuje Povodí Odry na příští rok. Nádrž je specifická v tom, že je za normálních průtoků prázdná a funkční je pouze při povodních. Generální ředitel podniku Jiří Pagáč v dubnu upozornil, že je nádrž Jelení citlivě zasažena do přírody Jeseníků a bude bezpečně zajišťovat ochranu proti povodním v Karlovicích a dalších obcích v okolí.

V moravskoslezském regionu provázejí některé stavby protipovodňových opatření spory. Například ve Vávrovicích u Opavy místní občané zavrhli český-polský protipovodňový val, nekončí ani spor ohledně výstavby přehrady v Nových Heřminovech a komplikace se objevily i při plánované realizaci přehrady v Krnově.

 

 

Scroll to Top