Znojmo čelí kritice kvůli zalévání parku pitnou vodou

blank

Během letních měsíců nechalo zalévat vedení Znojma městské parky pitnou vodou. Za plýtvání čelí ostré kritice z řad občanů. Podle nich se v Horním parku nachází funkční studna, která by se pro tyto účely dala použít místo pitné vody. Mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková skutečnost potvrdila. Kolik v létě stálo zalévání parků, však město nesdělilo.

Paradoxem je, že řada jihomoravských měst a obcí stejně jako na jiných místech v republice během období sucha zalévání pitnou vodou zakazuje. Značné rozhořčení mezi občany vyvolalo také rozbité pítko v centru města. „Pítko se spouští samovolně k pobavení kolemjdoucích, nikoli však v případě, že se chce někdo skutečně napít. Radnice by měla dočasně zastavit přívod vody a zabránit zbytečnému plýtvání,“ poukázal například Pavel Kovařík.

Například v Břeclavi zalévají zeleň užitkovou vodou. „Před nedávnem jsme zrekonstruovali starou studnu pod zámkem. Voda z ní bude sloužit nejen pro zavlažování trávníků v areálu, ale i pro plnění zavlažovacích strojů, kterými zaléváme zeleň ve městě,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. V Hodoníně naopak používají vyčištěnou vodu z čistírny odpadních vod.

Zdroj: Deník 

Scroll to Top