Moravskoslezský kraj vyhlásil veřejnou soutěž na odstranění odpadu z lagun ve Vratimově

blank

Moravskoslezský kraj hledá společnost, která odstraní zhruba 7000 tun materiálu z lagun po chemičce Ostramo. Lokalita se nachází v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy. Odvozí a následná likvidace hmoty by měla stát zhruba 40 milionů korun. Materiál by měl být z Vratimova odvezen do poloviny příštího roku. Informovala o tom mluvčí Krajského úřadu Petra Špornová.

Do areálu někdejších vratimovských papíren bylo navezeno v letech 2010 a 2011 zpracované palivo pocházející z historické kontaminace v ostravských lagunách bez předešlého upozornění. Lidem v okolí obtěžuje život zápach a poletující prach. Radnice ve Vratimově opakovaně žádala o zničení skládky. Skupina Čistá Ostrava vedená společností Geosan vytěžila část kalů z lagun, smíchala je s uhlím a vytvořila palivo, které mělo být dodáno do spaloven nebo cementáren v České republice. Podle MF Dnes však všechno palivo do kotlů nesměřovalo, ale skončilo u další firmy. Ta jej nezlikvidovala, ale rozvezla na různá místa, mezi něž patřil také Vratimov.

Náměstkyně moravskoslezského hejtmana Jarmila Uvírová uvedla, že na zhotovitele zakázky jsou kladeny mimořádně přísné požadavky, co se týče jak kvalifikace, tak samotného průběhu akce. Projekt musí detailně řešit trasu, po které bude materiál převážen, a také místo, kde bude následně spálen.

„Jakýkoliv jiný způsob odstranění jsme kategoricky odmítli. Jsem přesvědčena, že jsme nastavili dostatečné mechanismy pro to, aby veřejná zakázka měla zdárný průběh. Pokud vše půjde podle plánu, pak příští rok v lednu bychom mohli mít podepsanou smlouvu se zhotovitelem. Veškerý materiál by měl být z Vratimova odvezen v první polovině roku 2018 a do konce téhož roku ekologicky odstraněn,“ řekla Uvírová. Kraj se na likvidaci bude podílet 20 procenty, zbylých 80 procent pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí.

Obdobný problém řeší i v ostravské městské části Fifejdy. Obyvatele tam desítky let obtěžuje zápach z chemičky z Ostramo. Ministr životního prostředí Richard Brabec na začátku letošního srpna na tiskové konferenci v Ostravě uvedl, že odtěžení kalů z ropných lagun začne ještě letos. „Pevně věřím, že jsou vytvořeny podmínky k tomu, aby do konce roku se mohlo začít. Je to velmi optimistický, ale myslím, že reálný časový scénář. Další etapa jsou znečištěné zeminy a s tím související vody,“ uvedl před několika týdny Brabec. Laguny patří k největším ekologickým zátěžím České republiky.

Scroll to Top