Do Krajiny srdce u jihočeské Jistebnice

blank

Nejen novogotickým zámkem, který je aktuálně na prodej, nebo místem, kde byl nalezen slavný Jistebnický kancionál, a půvabnými přírodními sceneriemi je zajímavé jihočeské městečko Jistebnice. Najdete zde také kaskádu rybníků, kterou můžete navštívit při cestě po Naučné stezce Jistebnickými sady. Nyní na podzim nabízí tento nenáročný výlet půvabné přírodní scenerie, kdy se do hladin rybníků odrážejí všemi barvami hrající listnaté stromy. Nejníže položený je chovný rybník Chadimák, nad ním leží sportovní Obecní rybník. Oba rybníky prošly poměrně nedávno rekonstrukcí a odbahněním. Na to pravděpodobně čeká Nový rybník, který je v současnosti vypuštěný a zarůstá. Vedle něj je přitom vybudováno tábořiště a místo sloužilo v minulosti jako oblíbená plovárna a místo pro kempování. Nejvýše položeným a rozlohou také největším rybníkem v kaskádě je Velká Kaplice sloužící jako chovný rybník.
Udržované městské sady vznikly počátkem dvacátého století díky jistebnickému okrašlovacímu spolku v čele s Adolfem Katzem.
Jistebnice a její okolí jsou součástí působivého zvlněného Přírodního parku Jistebnická vrchovina, která je skvělým místem pro výlet, dovolenou nebo vandr ve všech ročních obdobích. Jistebnice je členem MAS Krajina srdce. Více informací o ní najdete například zde.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top