Německo a Norsko propojí pod mořským dnem své elektrorozvodné soustavy

blank

Dvě evropské energetické velmoci, Německo a Norsko, prohloubí propojení svých soustav a vytvoří mix, který by měl zejména Německu pomoci zálohovat nestabilní větrné a fotovoltaické zdroje. Němci se postupně odklánějí od jaderné energetiky a přecházejí k šetrnějším zdrojům.

Elektrorozvodné soustavy obě země propojí v roce 2020 prostřednictvím podmořského kabelu. Jeho pokládka už byla zahájena. Kabel bude disponovat přenosovou kapacitou až 1400 megawattů, což odpovídá instalovanému výkonu velké uhelné nebo jaderné elektrárny a zásobování 600 tisíc domácností. Plánovaná trasa mezi severní částí Německa a jižním Norskem měří 623 kilometrů, z čehož se přes 500 kilometrů nachází pod mořským dnem. Instalaci kabelu má na starost norské plavidlo Nexas Skagerrak, který následuje loď Polar King, jež ho následně zahloubí dva metry pod mořské dno.

Díky kabelu získá Německo odbyt pro elektřinu z baltských a severomořských větrníků, jejíž nadbytek není schopné v případě větrného počasí dopravit na průmyslový jih země kvůli omezené kapacitě přenosových tras. Kvůli tomu pak existuje v Německu, ale i například Česku zvýšené riziko rozsáhlého blackoutu. Norsko vyrábí 95 procent energie ve vodních elektrárnách, které jsou schopné rychle zareagovat na měnící se spotřebu, protože jejich spuštění nebo odstavení trvá jen několik minut. Další výhodou pro Německo je výhodný nákup elektřiny z norských vodních elektráren při bezvětří.

Náklady na projekt se odhadují na 1,5 až 2 miliardy korun. Za událost společného zájmu akci považuje také Evropská unie. Na realizaci přenosových sítí už poskytla norskému provozovateli Statnett Evropská investiční banka úvěr ve výši 300 milionů eur. Státní společnost Stattnet spravuje v zemi 237 vodních elektráren a mnoho dalších energetických zdrojů. Podmořský kabel finančně podporuje také německá státní banka KfW.

Podmořský kabel spojující jednotlivé energetické zdroje dvou zemí není úplnou novinkou. Od roku 2009 už spojuje také Norsko s Nizozemskem, nicméně s poloviční přenosovou kapacitou. Výhledově Norsko plánuje také propojení soustav s Velkou Británií. 

Zdroj: Enviweb 

 

Scroll to Top