Holešovské zámecké rybníky mají problém s nedostatkem vody

blank

Do zámeckých rybníků v Holešově je přiváděna voda z Dobrotic prostřednictvím náhonu. Koryto je však dlouhodobě ve špatném stavu a voda z něj prosakuje. Problém naplno vyeskaloval v zimě, kdy se v Dobroticích začala valit voda na cyklostezku.

Holešovský zámek je barokní stavba s francouzským parkem a vodními kanály a patří k oblíbenému cíli turistů na Zlínsku. Podle místostarosty Holešova Radka Doležela vysychání zámeckých rybníků vyžaduje komplexní řešení. Ještě letos by se měla dočkat opravy kritická část, kde prosakuje voda mimo náhon. Jedná se o zhruba padesátimetrový úsek, ve kterém prochází náhon přes řeku Rusavu dřevěnými koryty. Oprava město vyjde přibližně na čtvrt milionu korun. Nákladnější akcí bude rekonstrukce celého náhonu a zámeckých rybníků, protože se začínají bortit jejich stěny.

Komplexní modernizace si vyžádá až 60 milionů korun. Větší část nákladů by měla pokrýt dotace. V roce 2018 zřejmě vznikne projekt a samotná rekonstrukce odstartuje až o rok později. Součástí významných oprav by měla být i inovace další části zámecké zahrady. „Přední část zahrady už vypadá útulně, rádi bychom pokračovali i zadní částí a oborou. Zvažujeme i vybudování dřevěných mostků, které kdysi historicky přes zámecký náhon vedly,“ doplnil Doležel.

Zdroj: iDNES.cz 

Scroll to Top