Po vyvezení více než devíti tisíc kubíků bahna napouštějí Špakovský rybník

blank

 Se začátkem nového roku odstartovalo odbahňování Špakovského rybníka na Opavsku. Vypouštění, odbahnění a další úpravy probíhá v současnosti u několika nádrží v okrese. Účelem je boj proti suchu a povodním.

Se suchem začali bojovat pomocí rybníků také lesníci na Libavé. Budují nové, které by měly díky schopnosti zadržet vodu v krajině pomoci tamějším lesům. Jde o území dlouhodobě postižené suchem, v oblasti se také mimořádně daří kůrovci.

Špakovský rybník se nachází spolu s dalšími dvěma v obci Bohuslavice a na jeho revitalizaci získalo vedení pětimilionovou dotaci. „V tuto chvíli probíhá napouštění Špakovského rybníka. Předpokládáme ale, že to bude trvat dvakrát tak delší dobu než obvykle. Přesně to nelze odhadnout, závisí to na přítoku i na množství srážek,“ sdělil starosta Bohuslavic Pavel Dominik.

Při odbahňování rybníka panovaly obavy, aby dělníci nenarazili na nevybuchlou munici z druhé světové války. Naštěstí se žádný černý scénář neodehrál.

K  pozornosti státu na rybníkářství vyzval před několika dny na Zemi živitelce prezident republiky Miloš Zeman. Podle něj je pro udržení vody v krajině potřeba obnovy malých, středních i větších rybníků.

Foto: Opavský a hlučínský deník 

 

 

Scroll to Top