V centru Olomouce instalují umělecká pítka

blank

Dolní i Horní náměstí v Olomouci budou zdobit pítka z dílny renomovaného olomouckého sochaře Ivana Theimera. V současnosti se kompletují jednotlivé části zařízení. Hlavní nosné části mají pítka z mramoru a zakončená budou bronzovými hlavicemi.

Ivan Theimer je olomoucký rodák a patriot. Jeho umělecká tvorba je výrazně spjata s Francií, kam v roce 1968 emigroval. Kromě malby a ilustrační tvorbě se zaměřuje na bronzové odlitky.

„Zatímco mramorové podstavce budou mít šedookrovou načervenalou barvu, o patinování technologických částí ještě není zcela rozhodnuto. Podoba bronzu bude možná stejná jako u zábradlí Arionovy kašny,“ ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík. S variantou, že budou pítka umístěna na obě náměstí v centru Olomouce, počítalo město několik let. „Jsem rád, že po letech naplníme očekávání řady Olomoučanů a návštěvníků města, kteří po takovém zdroji pitné vody v centru města volají,“ sdělil investiční náměstek Filip Žáček. Náklady na kompletní realizaci pítek i se zhotovením se pohybují kolem dvou milionů korun.

Lidé se nemusí vody z pítek obávat. Podléhá pravidelné kontrole. Například v Ústeckém a Libereckém kraji jich kolemjdoucí najdou 69. Mimořádné oblibě se těší i pítka v hlavním městě. V Praze jich je několik desítek. Některá spravují radnice jednotlivých městských částí, jiná má na starost Technická správa komunikací.

„Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je také označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Kontrolují se každý týden, například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ řekla před časem Barbora Lišková z TSK.

Foto, zdroj: Olomoucký deník 

Scroll to Top