Několik nádrží v Moravskoslezském kraji projde rekonstrukcí

blank

Lidé, kteří chodí v zimě rádi bruslit na Bíloveckou přehradu, budou mít letos smůlu. Podobně na tom budou i rybáři lovící v nádrži Čerťák u Nového Jičína. V obou případech zmizí z nádrží voda. Jejich správci jsou sice různí, ale obě nádrže patří státu a mají stejný cíl v podobě opravy a odtěžení bahna, aby vodní díla lépe chránila před povodněmi i suchem. Vypouštění začne v září.

Jak dlouho zůstane Čerťák na Novojičínsku bez vody, není zatím jasné. Ještě dříve, než lidé uvidí dno, musí rybáři odlovit ryby a přemístit je jinam. Vypouštění nádrže začne v polovině září a stavební práce odstartují v říjnu. Lesy ČR musí vyměnit nefunkční šoupě spodní výpusti za 250 tisíc korun. Nutné bude také odtěžení sedimentů a oprava bezpečnostního přelivu. Město pak plánuje upravit pláž a vstup do vody a vybudovat zázemí pro návštěvníky.

Hladina Bílovecké přehrady už klesá a vypuštěna má být do konce září. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové tam bude odtěženo zhruba 16 tisíc metrů krychlových nánosů za 4,5 milionu korun. S opětovným napuštěním se počítá v průběhu jara.

Zmiňované nádrže nejsou v Moravskoslezském kraji jediné, které dočasně přišly, nebo přijdou o vodu. V průběhu letošního roku náš server informoval o rekonstrukci přehrady Olešná u Frýdku-Místku, odkud osm měsíců odváželo až 300 nákladních vozů denně bahno ze dna. Těžba skončila v dubnu a napouštění začalo v květnu.

Dřív se stát staral zejména na o přehrady, ale teď řeší zejména ty menší. „Povodí Odry spravuje 21 malých vodních a suchých nádrží, které převzalo v roce 2011 od Zemědělské vodohospodářské správy. Po prozkoumání technického stavu 16 nádrží se ukázalo, že polovina z nich nesplňuje normy. Proto podnik od roku 2013 vynaložil už 40 milionů korun na opravy tří suchých a dvou vodních nádrží: Starý Jičín a Kletné v Suchdole nad Odrou,“ uvedla Vlčková.

Vypouštění se nevyhne ani nádrži v Bartošovicích. V současnosti vybírá Povodí Odry zhotovitele. Vypouštění nádrže Bartošovice I. začne koncem září a podnik počítá i s opravami nádrže II., které však nebudou mít vliv na hladinu vody. „Prvořadým cílem prací je zajistit odpovídající technický stav nádrží a protipovodňovou ochranu. Odtěžení nánosů zároveň zvyšuje objem nádrží, a tím také zásoby vody pro případ sucha,“ doplnila Vlčková. 

Podobné cíle má také další správce nádrží. „V posledních letech se zaměřujeme na drobné vodní toky. Souvisí to s obranou proti povodním i s úsilím zadržet vodu v krajině pro případ sucha,“ potvrzuje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

V roce 2016 podnik opravil nebo začal pracovat na šesti menších nádržích a letos Lesy ČR investují kromě Čerťáku i do oprav dalších tří nádrží v kraji. Sedlinku v Suchých Lazcích vypustil loni a za pár dnů tam zahájí stavební práce za 12,5 milionu korun. Zvýšena bude i kapacita toku pod nádrží. „Kvůli odbahnění vypustíme i rybník Pilný v Litultovicích a nádrž u Čavisova. Práce začnou v říjnu a skončí ještě letos,“ dodala Jouklová. 

Zdroj: iDNES.cz 

Foto: Jiří Škrobák 

Scroll to Top