Olomouc chce mít větší vliv na výši vodného a stočného

blank

Úprava provozní smlouvy by měla v příštích letech zamezit růstu vodného a stočného v Olomouci. Radnice o tom chce jednat s Moravskou vodárenskou, která na Olomoucku do roku 2030 bude provozovat vodohospodářskou infrastrukturu.

Olomouc si nechala od společnosti Grant Thornton Advisory zpracovat návrh dalšího postupu při jednání s MOVO. Experti zhotovili ekonomický audit smluvního vztahu města s MOVO. Podle primátora Antonína Staňka z auditu vyplývají některá doporučení. Cílem akce je zachování výše vodného a stočného na stávající úrovni. Primátor rovněž upozornil, že bez smluvní úpravy hrozí další růst cen.

„Cenový regulátor, což je ministerstvo financí, chce cenu regulovat. Společnosti provozující vodohospodářskou infrastrukturu ale našly kličky v podobě mezinárodního účetního zpracování, což staví město do nevýhodné pozice,“ upozornil Staněk.

V příštích letech by také podle Staňka mohla klesnout váha vodohospodářského majetku města ve vzorci, ze kterého se vypočítává cena vody. „Chceme, aby hodnota majetku města byla co nejvíce vzata v potaz, a nikoliv aby byl vzat model, který by třeba roli města výrazně snižoval, a tudíž by i snižoval naši možnost do cenotvorby vstupovat,“ doplnil primátor. 

Moravská vodárenská jedná o úpravě smlouvy s radnicí zhruba půl roku, uvedla to mluvčí společnosti Markéta Bártová. „Předmětem úpravy by mělo být především zlepšení a zvýhodnění podmínek provozování pro město Olomouc. V žádném případě není naším záměrem jakékoliv obcházení regulace,“ uvedla. Podle ní se výše vodného a stočného nyní stanovuje na základě finančního modelu, který Olomouci garantuje kontrolu nad cenou vody a jejím minimálním růstem do budoucnosti. V roce 2017 na Olomoucku po několikaletém zdražování cena vody mírně klesla.
Zdroj: iDNES.cz 

Foto: UPOL 

 

 

Scroll to Top