ČEVAK je před podpisem provozní smlouvy v Českých Budějovicích

blank

Minimálně deset let se bude dále starat o dodávku pitné vody v Českých Budějovicích společnost Čevak, která vyhrála koncesní řízení. Vše ještě musí schválit zastupitelé. Město v dohledné době plánuje opravu vodovodu a kanalizace na Rudolfovské třídě a investice v několika dalších lokalitách. Obyvatelé by se ale měli v budoucnu připravit na zvýšení ceny vody.

Radnice Českých Budějovic je téměř na konci největší zakázky v historii, která do městské kasy přinese v následujících deseti letech zhruba dvě miliardy korun. Koncesní řízení na provozování vodovodů a kanalizací skončilo. V konkurenci tří dalších zájemců uspěla společnost Čevak, která naváže na dosavadní spolupráci.

„Museli jsme podle koncesního zákona vše postoupit na ministerstvo financí. Město obdrželo stanovisko, které je závazným dokumentem a je kladné. Celé řízení bylo v pořádku,“ potvrdil náměstek budějovického primátora Petr Podhola. Vše ještě musí během září projednat zastupitelstvo. Pokud primátor Jiří Svoboda podepíše smlouvu, koncesní řízení tím bude definitivně u konce a od 1. ledna 2019 bude Čevak nadále provozovat vodohospodářský majetek Českých Budějovic. Zástupci společnosti nebudou do podpisu smlouvy poskytovat k záležitosti informace.

Podle Patra Podholy získá město ročně asi 200 milionů korun. Značná část peněz se vrátí do obnovy infrastruktury. České Budějovice nechávají aktuálně postavit novou kanalizaci v Novém Roudném za 20 milionů korun a každoročně investují například v místní části Třebotovice. „Čeká nás jedna hodně velká akce. V Rudolfovské ulici mezi Sady a křižovatkou u viaduktu je přes sto let stará kanalizace, kterou bude třeba vyměnit. Zatím ještě drží. Už jsme však oslovili i další správce sítí, aby se připravili, a rovněž pak v ulici udělali, co potřebují. Jde například o plyn,“ upozornil náměstek primátora Petr Holický. Město však čeká celá řada dalších investic do vodárenské infrastruktury.

V Českých Budějovicích od 1. dubna vzrostla cena o 1,55 koruny za kubík a v současnosti odběratelé platí 73,09 koruny s daní za vodné a stočné. Ve městě se platí za vodu takzvaně dvousložkově. Zůstává pevná složka a začíná se na 966 korunách ročně za nejmenší vodoměr.

Zdroj: iDNES.cz 

Scroll to Top