Povodně před patnácti lety měnily podobu měst i koryta řek

blank

Před patnácti lety postihla Česko jedna z největších přírodních katastrof v dějinách. Vytrvalé deště přinesly nejhorší povodeň za sto let. Voda vzala život sedmnácti lidem a způsobila sedmdesátimiliardovou škodu. Trvalo dva týdny, než začaly hladiny řek klesat a lidé se mohli pustit do odstraňování škod a počítání škod.

Povodeň v roce 2002 postihla velkou část republiky, od jižních až po severní Čechy. Po druhé vlně srážek se voda dostala do západních, středních a severních Čech. Bez proudu se ocitlo centrum Prahy. Evakuovány musely být celé vesnice. Symbolem ničivé pohromy se staly Zálezlice na Mělnicku. Dnes už obec má protipovodňovou hráz, která ji ochrání téměř celou.

Vltava v Praze kulminovala v polovině srpna, kdy byla zaplavena desítka městských částí. Voda zasáhla i zoologickou zahradu. „Povodeň byla velkou katastrofou, ale zároveň se ukázala obrovská solidarita veřejnosti. Lidé chodili pomáhat, začaly sem proudit značné investice,“ říká současný ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Největší škody ale záplavy způsobily pražskému metru. Tam se jejich výše vyšplhala na šest miliard korun. Zaplaveno bylo 20 kilometrů tratí, stovka eskalátorů i dvě vlakové soupravy, které zůstaly ve stanici Florenc. Události z roku 2002 byly spouštěcím momentem pro řadu opatření. Došlo k opravě všech tlakových uzávěrů v podzemní části metra. Přepracovaný je dnes i povodňový plán, který se vyzkoušel při cvičení.

Kromě poničených obcí a měst začaly po povodních i rekonstrukce říčních koryt. Například v povodí Vltavy vzniklo 65 regulačních staveb a například vodní dílo Klabava na Rokycansku by mělo být připraveno až na tisíciletou vodu.

Regulace znamenala na řadě míst i návrat řek do původních toků, kdy byly původně napřímené toky vráceny do jejich původní zmeandrované podoby, která dokáže povodňové vlny zpomalovat a tlumit.

Zdroj: Česká televize 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top