Do srdce Krušných hor k Malému jeřábímu jezeru, ale i po stopách ...

blank

V srdci Krušných hor na česko-německé hranici leží působivá přírodní rezervace Malé jeřábí jezero. Dostanete se k němu z bývalé osady Jelení, která leží poblíž národní přírodní rezervace Rolavské vrchoviště na silničce mezi Novými Hamry a Přebuzí. Tato partie Krušných hor se postupně stává cílem především cyklistů, kterým poskytuje náhorní plošina ideální místo pro vyjížďky.
Při vjezdu do Jelení od Nových Hamrů se nachází místo s názvem U Útvaru. Je tady u bývalé restaurace parkoviště, kde můžete nechat auto a vydat se proti proudu Bukového potoka ke státní hranici. Tu projdete a narazíte na německé straně na hotel s restaurací s názvem Henneberg. Pár desítek metrů od něj se nachází samotná přírodní rezervace Malé jeřábí jezero. Do nitra lokality se dostanete po dřevěném chodníčku, nachází se zde také vyhlídkové místo, které vám umožní shlédnout celou působivou lokalitu. Rašeliniště vrchovištního typu se nachází zhruba 930 metrů nad mořem, přírodní rezervace má rozlohu přes šest hektarů.
Od jezírka je ideální pokračovat podél státní hranice po červené turistické značce. Ta vás dovede k další unikátní přírodní lokalitě, kterou je Národní přírodní rezervace Rolavské vrchoviště. Po lesní cestě uprostřed vrchoviště dojdete na zmiňovanou silničku spojující Přebuz a Nové Hamry. Po ní můžete dojít zpět do Jelení. Lepší variantou je ale na silničce pokračovat po červené turistické značce lesem po hranici přírodní rezervace. Dojdete nad náhorní plošinu s bývalou obcí Jelení a otevře se vám působivý pohled na celou lokalitu. Po louce sejdete dolů k autu.
Národní přírodní rezervace Rolavské vrchoviště byla vyhlášena na rozloze 750 hektarů v roce 2012. Historicky jde o místo, kde kromě dobývání kovů probíhala také těžba rašeliny, která některé lokality, jako je například Velké jeřábí jezero nesmazatelně poškodila. V oblasti pramení řeka Rolava. Více se o rezervaci dozvíte zde.
V případě, že se rozhodnete pro cestu po silničce, čekají vás cestou zajímavá, ale i děsivá místa spojena s hornickou minulostí Krušných hor. Těsně u silnice se nachází tajemně působící ruiny dolu Rolava, kde pracovali během druhé světové války zajatci, při východu z lesa uvidíte dědičnou štolu Jiří.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top