Vodarenstvi.cz na prázdninách: Působivé Rešovské vodopády v Nízkém Jeseníku

blank

Několik kilometrů jihozápadně od města Rýmařov na Bruntálsku najdete poblíž malé obce Rešov, ale vlastně také nedaleko od působivého a turisticky atraktivního hradu Sovinec, na řece Huntavě Rešovské vodopády.
Do skalnatého údolí horního toku říčky Huntavy s četnými kaskádami, peřejemi a několika vodopády se dostanete po červené nebo žluté (ta před vodopády směřuje u Fialova mlýna jiným směrem) turistické značce z Rešova. Je to opravdu kousek. U zříceniny hradu Rešov za vodopády můžete na křižovatce turistických značek pokračovat po zelené proti proudu říčky a dojít až do Horního Města. Po projití nejpůsobivější části kaňonu, ale také můžete po lesní cestě vyjít nad údolí Huntavy a přes pole dojít zpět do Rešova. Tento krátký okruh měří zhruba tři kilometry.
Rešovské vodopády jsou největší v Nízkém Jeseníku. Území je chráněno jako národní přírodní rezervace s rozlohou přesahující 70 hektarů. Největší vodopád je vysoký deset metrů, menší – ale širší – vodopád nad ním, který je přístupný po dřevěných lávkách, má výšku zhruba tři metry.
Při sestupu do úzkého údolí řeky na vás padne zvláštní atmosféra klidu – ale také chladu i v parných dnech. Octnete se v úzké soutěsce, kterou si svou cestu razí chladná a průzračně čistá voda.

Foto: Marek Síbrt

Gallery with ID 5756 is empty.
Scroll to Top