Luční rybník: Houby, které nerostou nikde jinde na světě, než u rybníka ...

blank

Mezi městem Sezimovo Ústí a vesničkou Turovec na Táborsku se v Přírodním parku Turovecký les mezi několika dalšími rozlehlými vodními plochami, jako jsou Jezero a Starý nebo Nový Kravín, nachází Luční rybník a stejnojmenná národní přírodní památka.

Místo má své kouzlo ve všech ročních obdobích, ale v létě a na začátku podzimu je jeho návštěva nejzajímavější. Přírodní památka zahrnuje zhruba tři sta metrů dlouhou hráz rybníka a byla v roce 1988 vyhlášena jako vůbec první mykologická rezervace v tehdejším Československu.
V roce 2006 bylo například v lokalitě zaznamenáno více než 400 druhů hub, z velké části se jedná o vzácné druhy, z nichž některé se nevyskytují jinde na světě.
Sbírat houby je zde pochopitelně zakázáno, ale mykologové své vzácné nálezy často označují ohrádkou z dřívek a popisem toho, o jakou houbu se jedná. Projedete si tak vlastně školou mykologie v přírodě.  Míra zajímavosti návštěvy je tak do značné míry určována tedy také tím, zda…rostou, nebo nerostou…
Vedle Lučního rybníka najdete rybník Nečisto. Je také velice zajímavý a byla by škoda ho minout. Ať již díky hnízdícím ptákům nebo atmosféře okolních mokřin.
Více informací o kouzelné lokalitě se dozvíte zde.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top