Za nedostatek vody kritizují rybáři vodní elektrárnu

blank

Lidé v Roudné jsou znepokojeni stavem vody v řece Lužnici. Podle rybářů je za nízký stav hladiny pod jezem, poblíž kterého stojí malá vodní elektrárna, odpovědný její majitel. Informoval o tom Českokrumlovský deník.

Jiří Šenk chodí na Lužnici rybařit dlouhodobě a takový jev ho nijak nepřekvapuje. „Posledních pár let se to stává často. Podle mě je důvodem to, že si majitel elektrárny šetří vodu nad jezem, aby mohl vyrábět.“ Dodal, že ze své chaty pravidelně sleduje vodní rázy. „Vidím, jak se voda zvedá a zase vrací. Podle mě za to může spouštění elektrárny,“ sdělil si Jiří Šenk.

Majitel elektrárny Vladislav Dvořák vysvětlil, proč k poklesu hladiny dochází. „Elektrárna mi už týden stojí. Rázové vlny jsou zapříčiněny aktivitou na horním toku řeky. Na horním toku Nežárky dochází k nedovolené manipulaci. Už od začátku června probíhá šetření, které to zdokladovalo,“ uvedl majitel.

Hugo Roldán z Povodí Vltavy řekl, že každá vodní elektrárna se musí řídit manipulačním řádem, který je pro ni na míru vytvořený. „Jsou však i takové, které jej porušují,“ připustil Roldán. Majitel vodní elektrárny však vyloučil, že by mezi ty, kteří se řádem neřídí, patřil. „Mám jednu z nejlépe automatizovaných malých vodních elektráren v jižních Čechách. Všude jsou čidla, která stav vody zaznamenávají a spouští vše tak, jak má podle manipulačního řádu být,“ ujistil Vladislav Dvořák. Ten zároveň dodal, že nemá problém komukoliv elektrárnu ukázat a potvrdit, že jeho aktivity jsou plně v souladu s platnou legislativou.

Foto: Soutok Lužnice s Nežárkou ve Veselí (www.pf.jcu.cz

Scroll to Top