Studenti budou v centru Brna zkoumat podzemní vodu

blank

V parčíku v brněnské Kotlářské ulici se tyčí obří stroj, který vrtá až do třicetimetrové hloubky. S jeho pomocí budou studenti Masarykovy univerzity zkoumat podzemní vodu. Informoval o tom portál iDNES.

„Hloubíme vrt, který bude sloužit studentům nově připravovaného studijního programu Geoenvironmentální rizika a sanace, který se otevře za dva roky. Vrt bude vybavený moderní přístrojovou technikou a bude sloužit pro výuku. Studenti tak už při studiu získají znalosti, které poté uplatní v praxi,“ řekl odborný asistent na Ústavu geologických věd Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Tomáš Kuchovský.

Dělníci by se chtěli provrtat až k podzemní vodě, která se nachází 25 až 30 metrů pod povrchem. Vrt bude mít průměr 16 centimetrů a práce budou trvat tři dny. Do země se bude vrtat v areálu Přírodovědecké fakulty v Kotlářské ulici. „Zjišťovali jsme průběh vodovodního vedení, kanalizace, elektrických přípojek, plynu a optických kabelů. Takže v místě, kde se vrtá, by nic nemělo být,“ podotkl Kuchovský. Podle něj se vrt hloubí tak, aby studenti zachytili podzemní vodu, kterou se budou v rámci nového studijního programu zabývat. Práce vyjdou na 200 tisíc korun.

Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity chystá dva nové obory. S jejich akreditací se počítá v roce 2018. Jeden z nich bude zkoumat geoenviromentální rizika a sanace, druhý se bude všeobecně zabývat vodami.

Foto: brno.idnes.cz 

 

Scroll to Top