Úslavský kanalizační sběr je hotov, napojit se mohou další části Plzně

blank

Druhá část Úslavského kanalizačního sběrače je hotova. Stavět se začal v roce 2011 a od příštího roku může začít napojování Lobez, Božkova, Koterova, Bručné i komerční zóny u černické Olympie. Informoval o tom Plzeňský deník.

První etapa sběrače stála 160 milionů korun, Plzeň na ni získala dotaci z EU. Vede od Baumaxu za Božkov. Teď na první etapu navázala dokončená část z Božkova do Koterova. Druhá etapa prací byla zahájena v roce 2014 takzvanou mikrotuneláží, což se ale ukázalo jako problematické řešení, a stavba musela být v roce 2015 přerušena. O rok později nastoupila na staveniště firma Skanska a po dalším výběrovém řízení s vysoutěženou částkou kolem 47 milionů začala v místě pracovat s jinou technologií. Lokality se však hned napojit nemůžou. „Napojení znamená investici dalších desítek milionů. Jen odkanalizování Koterova bude znamenat asi 200 milionů korun. Navíc vždycky jde i o majetkovou přípravu, tedy nutné vykupování pozemků,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Realizace postupného napojování začne v Lobzích v příštím roce a bude postupovat ke Koterovu. V Plzni jsou však další části, které kanalizaci nemají. Jedná se například o Malešice nebo Lhotu, ve které se začne budovat příští rok. V Malešicích probíhá majetková příprava.

Velký úspěch a ocenění v podobě krajské stavby roku získal například kanalizační sběrač v Přerově. Tamější stavba za 400 milionů korun byla historicky nejnákladnější investicí Vodovodů a kanalizací v Přerově. Většinu nákladů pokryly evropské dotace a prostředky ze Státního fondu životního prostředí.

Scroll to Top