Čistírna v Novém Jičíně si lépe poradí s přívalovými dešti

blank

Po investici do čistírny odpadních vod v Karviné, která po modernizaci odstraní z odpadní vody efektivněji dusík, spustily Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava v polovině června další významný projekt. V čistírně odpadních vod v Novém Jičíně postaví dešťovou zdrž a opraví hrubé čištění. Akce, jejíž náklady se vyšplhají na 18 milionů korun, bude dokončena do konce letošního roku. SmVaK o tom informovaly média prostřednictvím tiskové zprávy.

Čistírna odpadních vod v Novém Jičíně slouží pro 35 tisíc ekvivalentních obyvatel a dokáže vyčistit 3,58 milionu m3 odpadních vod ročně. Odpadní voda do čistírny směřuje z Nového Jičína, Starého Jičína, Šenova, Mořkova a Životic.

O tom, že zefektivňování procesu čištění odpadních vod přikládají Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava význam, svědčí například investice do čistírny odpadních vod ve Frýdku-Místku, kde prochází rekonstrukcí aktivační nádrže. V Karviné pak SmVaK začaly budovat postdenistrifikační nádrž, díky které se z odpadní vody lépe odstraní dusík.

Primární cíl posledního investičního projektu je takový, aby dokázala novojičínská čistírna při intenzivních srážkách zachytit a akumulovat velký objem nárazově přitékající vody. Následným vyčištěním bude eliminováno vypouštění znečištění během dešťů do místního toku Jičínka, která má v létě minimální průtok.

Výstavba dešťové zdrže však nebude jedinou akcí v čistírně v Novém Jičíně. Dále dojde k úpravě hrubého předčištění. Do dešťové zdrže budou vody v případě potřeby čerpány pomocí šnekových čerpadel, která budou zabezpečena také náhradním zdrojem elektrické energie, pro případ jejího výpadku ze sítě. Regulační armatury a elektropohony pak zajistí plnění a vyprazdňování nádrže. Po skončení deště bude odpadní voda přečerpána zpět do standardní technologie a vyčištěna.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava jsou největším dodavatelem pitné vody v Moravskoslezském kraji a patří k nejvýznamnějším vodárenským společnostem v České republice.

Scroll to Top