Česká věda a EXPO 2020: Jak vyrobit vodu ze vzduchu

blank

Tuzemská věda zažívá další obrovský úspěch. Tentokrát na poli vodohospodářství. Vědci z ČVUT a Akademie věd vystoupí na Expu v Dubaji s unikátní novinkou, která spočívá ve výrobě vody ze vzduchu. Vláda také odsouhlasila výběr generálního komisaře pro Expo. Znovu se jím stal Jiří František Potužník.

Dubaj je jedním ze Spojených arabských emirátů, který musí vodu nakupovat. Čeští vědci nabídnou během Expa 2020 v Dubaji komplexní řešení problémů s nedostatkem vody v pouštních oblastech. Téma vody schválila pro akci vláda. Ministři rovněž odsouhlasili s tím, že se stane generálním komisařem pro Expo 2020 Jiří František Potužník, podle kterého chce český tým představit unikátní systém, jenž dokáže pomocí solární energie produkovat vodu ze vzduchu. Vlastníkem patentu bude ČVUT a pro univerzitu by mohla nová technologie znamenat nový vývozní artikl.

Děkan Elektrotechnické fakulty ČVUT Pavel Ripka označil vědecký objev za futuristickou vizi. Úkolem elektrotechniků bude vyrobit fotovoltaický systém, který dodá zařízení na výrobu vody potřebnou energii. Zařízení by mělo fungovat podobně jako klimatizace. Voda obsažená ve vzduchu se bude ochlazovat a kondenzovat.

Náklady na českou expozici v Dubaji by se měly pohybovat kolem 250 milionů korun, z čehož stošedesátimilionovou částkou by měl přispět stát, 69 milionů vědci ušetřili na posledním Expu v severoitalském Miláně. Dvacet milionů korun by měli věnovat soukromí dodavatelé.

Český pavilon představí návštěvníkům tuzemsko jako zemi vody. Podle Potužníka se o Česku říká, že je rozvodím Evropy a řeky jsou součástí architektury měst. Česká technologie by měla pomoct lidem například ve vyprahlých oblastech Afghánistánu nebo v pouštních oblastech Latinské Ameriky.

Voda patřila k jednomu z témat také na milánském Expu v roce 2015. V současnosti se čeští vědci účastní Expa 2017, které se koná od začátku června v kazašské Astaně. Výstava nazvaná Důmyslnost řešení se zabývá energetikou a cílem českého týmu je podpořit tuzemské firmy, které mají zájem o spolupráci s Kazachstánem a dalšími zeměmi v okolí.

Zdroj: iHned.cz

Foto: Expo 2017 Astana (www.mpo.cz)

 

 

 

 

Scroll to Top