Vlivem extrémního sucha hlásí Slavkov stovky kil uhynulých ryb

blank

Mrtvé stromy okolo rybníku, problémy s napouštěním, opatření kvůli rekonstrukci přehrady. Na Vyškovsku pociťují čím dál větší potíže v souvislosti se současným suchem.

Loni vysadili rybáři při odbahňování rybníku Kačenec ve Vyškově podél břehu mladé stromy. Více než polovina z nich kvůli extrémnímu počasí uschla. Podle šéfa vyškovských rybářů už zachránit stromy není možné. Rybáři budou muset koupit a vysadit nové. V současnosti to však nejde. Pokud sucho nepomine, situace by se opakovala.

Kvůli suchu klesá hladina řek a dalších toků, což způsobuje problémy například ve Slavkově u Brna, kde letos opravovali hráz Velkého rybníku. V rámci rekonstrukce snížili jeho hladinu a dnes mají potíže s opětovným napouštěním. „Kvůli suchu to jde pomalu. Máme v něm ryby, podle informací rybářů už pět set kilogramů uhynulo. A ještě minimálně dva týdny se bude rybník napouštět,“ uvedla slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Podle ředitele Vodovodů a kanalizací Vyškov Vladimír Kramáře je zatím podzemní vody dost. Kvůli modernizaci opatovické přehrady však má podnik starosti s povrchovou vodou. „Je tam teď snížená hladina. To nám přináší technické potíže, ale zatím je zvládáme řešit,“ uzavřel Kramář. Vodovody a kanalizace Vyškov letos zřejmě zákaz plýtvání vodou nebudou vydávat.

Zdroj: Vyškovské noviny

Scroll to Top