Slaný chce v létě zahájit modernizaci čistírny odpadních vod

blank

Plánovaná rekonstrukce čistírny odpadních vod v Blahoticích u Slaného je pro město nejpalčivějším problémem posledních let. Bez opravy přestane ČOV brzy stačit svojí kapacitou a do sítě by se v budoucnu nemohl připojit žádný dům. Městu by navíc hrozila stavební uzávěra.

Od roku 2020 by měla slánskou čistírnu provozovat nová společnost, kterou budou vlastnit město Slaný s okolními obcemi. Podle prozatímních analýz se tento krok jeví jako velmi efektivní řešení. V současnosti mají se Slaným platnou smlouvu Středočeské vodárny. Založení nové společnosti je navíc klíčovou podmínkou pro získání dotace.

Modernizace čistírny vyjde zhruba na sto milionů korun. Starosta Slaného Martin Hrabánek uvedl, že stavební práce by měly být ukončeny v létě 2018. Příští rok už však musí čistírnu vlastnit město. Pokud by se Slaný ze smlouvy se Středočeskými vodárnami předčasně vyvázalo, čekaly by město nemalé finanční sankce ve výši milionů korun. Tomuto krajnímu řešení chce radnice předejít.

V souvislosti s několikaletým posunu prací a prodlevě zanikne smlouva sama v původním termínu a dotace pro Slaný na modernizaci čistírny nebude ohrožena. Po dokončení opravy ČOV se město pustí do rekonstrukce mostu na příjezdové cestě.

Výše uvedený projekt obsahuje rozšíření stávající kapacity čistírny z 13 000 ekvivalentních obyvatel na 20 000. Díky zlepšení čistícího efekt ČOV dojde ke zkvalitnění povrchových vod.

Zdroj: Kladenský deník

Scroll to Top