Sigma zavlažuje pole v Egyptě i Indii

blank

Sigma je z historického hlediska nejvýznamnější společností orientující se na výrobu čerpadel v České republice. Generální ředitel Milan Stratil uvedl, že Sigma považuje dále vodárenství za perspektivní obor.

Z ročních miliardových tržeb pochází zhruba polovina z energetiky a čtvrtina z vodárenství. Jedná se hlavně o závlahové systémy. Čerpadla z produkce společnosti však čerpají prosakující vodu i ze základů a zdiva přehrad a vodních elektráren.

Severoafrický Egypt je pro Sigmu nejvýznamnějším zahraničním trhem. V deltě Nilu má padesát stanic sloužící k závlahám. Jak práce českých expertů v Africe probíhá? Podle Milana Stratila vybagrují Egypťané kanál, Sigma zvedne z řeky vodu do desetimetrové výšky, ta dále teče kanálem a zavlažuje pole zemědělců. Vzhledem k tomu, že na kanále může vzniknout více čerpacích stanic, je Sigma schopna dostat vodu až 50 kilometrů do egyptského vnitrozemí.

Sigma se v Egyptě těší dobrému renomé a na projektech spolupracuje s tamějším ministerstvem závlah. Martin Stratil dodal, že v Egyptě je také velká konkurence. Zvlášť indické firmy podle něj tlačí ceny extrémně dolů.

Společnost exportuje i do další politicky velmi nestabilní země. Do Iráku dodávala čerpací stanici pitné vody a lahvovací linku. Dalším velkým trhem pro Sigmu je Indie. „Předpokládám, že do budoucna bude solidním trhem Vietnam, kde je hodně vody, která se musí přečerpat. Ale asijský trh je velmi levný, nikdo tam není ochoten zaplatit evropskou kvalitu,“ naznačil Stratil.

Zdroj: HN.IHNED.CZ

Foto: www.sigmacontracting-eg.com

Scroll to Top