Policie se zaměří na rozsáhlé kontroly vodních ploch

blank

Poprvé policie prováděla kontroly v loňském roce, kdy prověřila 435 lodí a u každé třinácté odhalila závady. Byly uděleny pokuty v celkové výši 30 000 korun. Média o tom informoval ředitel pořádkové policie Martin Hrinko.

V minulosti policie nemohla v souvislosti s vodní dopravou rozdávat pokuty. Přestupky mohla nahlásit Státní plavební správě, a ta případy řešila dál. Možnost ukládat pokuty změnila novela zákona, která platí od roku 2015.

Do kontrol se zapojí smíšené hlídky členů policie a plavební správy. Zaměří se na doklady, dodržování předpisů a také na to, jestli nejsou vůdci plavidel pod vlivem alkoholu. Kromě lodí bude pozornost policistů směřovaná i na kontrolu rybářů, půjčoven plavidel a přístavišť.

V loňském roce zaznamenala policie na vodních plochách v Česku 20 nehod, z čehož dvě označila za vážné. V letošním roce se rozšíří plochy určené pouze pro plavce, kam lodě nesmějí vplouvat. V roce 2016 byly tyto prostory vymezeny na Slapech, Orlíku, Vranově a Brněnské přehradě, letos budou nově také na nádržích Žermanice, Těrlicko a Dalešice.

Intenzita vodní dopravy v tuzemsku roste a zvyšuje se počet lidí, kteří si plavidla kupují. Stát také investuje do vodních cest a zlepšují se podmínky pro rekreační plavbu. V roce 2016 bylo v Česku 793 plavidel a oprávnění k řízení loni mělo 3359 lidí, což bylo o 1205 více než v roce 2015.

Scroll to Top