Jihočeský vodárenský svaz vykázal dvoumilionovou ztrátu

blank

Do roku 2028 plánuje JVS investovat do vodohospodářské infrastruktury zhruba 1,2 miliardy korun. V loňském roce skončil svaz se ztrátou dva miliony korun. Jedním ze dvou místopředsedů představenstva dále zůstává bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, ačkoliv ho chtělo město odvolat. ČTK o tom informoval předseda představenstva Antonín Princ.

V roce 2016 měl JVS tržby 292,8 milionu korun. Předloni dosáhl zisku 6,1 milionu korun a v minulém roce skončil se ztrátou dva miliony korun. „Je to účetní ztráta, protože jsme za 3,7 milionu vydali bezplatně majetek obcím, který je pro činnost JVS nepotřebný. Má nějakou účetní hodnotu, ta se ztratí z hospodaření, a tím se vygeneruje ztráta. Jinak přepočtem jsme mírně v zisku,“ řekl Princ. Zisk svaz nerozděluje. 

Po valné hromadě stále zůstává jedním ze dvou místopředsedů představenstva bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, kterého chtělo odvolat, a navrhlo místo něj Miroslava Jocha. Ten vykonává funkci předsedy dozorčí rady českobudějovické teplárny. Návrh neprošel.

„Budějovice chtěly změnu a už podruhé navrhovaly pana Jocha. Je trošku nepříjemné, že přání nebylo vyhověno, ale je to výsledek jednání suverénních obcí, podstatná část lidí se zdržela, protože pan Thoma vystoupil a požádal, že chce dokončit mandát do příštího roku. Možná to bylo také v tom, že nominovaný nebyl přítomen,“ řekl Princ. 

JVS schválil do roku 2028 plán investic za 1,2 miliardy. Peníze vloží do obnovy vodovodních řadů, čerpacích stanic a vodojemů. Zhruba čtvrt miliardy bude potřeba na rekonstrukci přívodního řadu mezi nádrží Římov a úpravnou vody Plav.

V roce 2016 JVS investoval 74 milionů. „To se jeví po rekordních investicích roku 2015 ve výši 270 milionů jako chudý rok. Byl ale věnován dokončení některých velkých staveb a přípravě dalších zásadních investic pro rok 2017,“ uvedl Princ. JVS sdružuje 263 obcí a měst a pitnou vodou zásobuje téměř 400 tisíc obyvatel Jihočeského kraje.

Scroll to Top