V Troubkách možná budou muset zbořit hráz proti vodě

blank

Před dvaceti lety postihly Troubky na Přerovsku katastrofální povodně. Obec dodnes čeká na zahájení stavby ochranných hrází. Troubkám ale hrozí, že budou muset zbourat i jeden z protipovodňových valů, které místní postavili bez stavebního povolení.

Až do roku 2010 byly Troubky bez jakékoliv ochrany. V témže roce zaplavila Bečva obec už podruhé a zastupitelům došla trpělivost. Po vzoru starých selských valů nechali postavit hráz v místě, kterému místní neřeknou jinak než Závalí.

V Troubkách tak narychlo vznikl sedm set metrů dlouhý a v průměru metr a půl vysoký val, který by měl odolat dvaceti, až padesátileté povodni. Val byl však postaven bez stavebního povolení a úřady jej dodatečně schválily jako provizorní a dočasnou stavbu. V roce 2013 nechalo vedení obce nedaleko této hráze navýšit i mez, která od sebe odděluje katastry Troubek a Henčlova a právě o tuto zábranu teď mohou přijít.

S existencí hráze nesouhlasí Povodí Moravy a město Přerov, který vlastní pozemky, kde hráz z velké části stojí. „Jde o část polní komunikace, kterou jsme na podzim roku 2013 navýšili v průměru na padesát centimetrů oproti terénu. V krajině v podstatě vůbec není vidět. Řešili jsme tak hrozbu, že pokud by povodeň narazila na Závalí a couvla zpátky, přišla by voda do vesnice z jiného místa,“ řekl starosta Troubek Radek Brázda.

Stavební úřad v Přerově už jednou Troubkám nařídil stavbu zbourat. Obec se obrátila na soud, který případ vrátil vodoprávnímu úřadu k dalšímu posouzení. Troubečtí pak při dokládání dokumentů narazili u přerovských radních, kteří odmítli pronajmout obci pozemky, na kterých se stavba nachází. Náměstek přerovského primátoraPavel Košutek označil akci v Troubkách jako partyzánštinu.

„Je to nelegální stavba, která zasahuje do plánů Povodí Moravy a zhoršuje odtokové poměry v oblasti. Když si jedna vesnice vybuduje ochranu, ale zhorší tím situaci v sousední obci, to přece není dobrá cesta,“ argumentoval. Košutek narážel na posudek správce Bečvy, Povodí Moravy, které tvrdí, že navýšená mez ohrožuje přerovskou část Henčlov. „Z odborného hydrotechnického posouzení vyplývá, že stavba významným způsobem ovlivňuje odtokové poměry v lokalitě, a to zejména v Henčlově, kde bude hladina při stoleté vodě vyšší o 29 centimetrů. Navíc byla stavba provedena bez územního rozhodnutí a stavebního povolení v aktivní zóně záplavového území řeky Bečvy. Proto by měla být odstraněna,“ tlumočila názor vodohospodářů mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Aby stavební úřad Troubkám stavbu dodatečně povolil, musela by obec prokázat, že má legální vztah k pozemkům a doložit, že má hráz technické parametry, které odpovídají protipovodňovému opatření. V případě, že obec Povodí Moravy nepřesvědčí, bude zřejmě muset stavbu odstranit.

Tragická povodeň v Troubkách v roce 1997 zbořila polovinu domů a připravila o život devět obyvatel. Povodně napáchaly za posledních dvacet let v obci škody za téměř miliardu korun.

Foto: www.troubky.cz

 

 

Scroll to Top