Na Jesenicku eskaluje spor mezi akcionáři Vodovodů a kanalizací

blank

Na jedné straně stojí město Jeseník a na druhé sedm menších obcí z okolí. Konflikt mezi akcionáři Vodovodů a kanalizací Jesenicka eskaluje. Jeseníku jako největšímu akcionáři se nelíbí, že dává do systému nejvíce peněz, ale při rozhodování o investicích má stejné slovo jako malé obce. Dalšími akcionáři jsou obce Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Nová Ves, Hradec, Lipová-lázně, Ostružná a Písečná.

Místostarosta Jeseníku Petr Procházka říká, že vodárenství na Jesenicku dlouhodobě strádá. Ostatní obce jsou však jiného názoru. Jeseník má v akciové společnosti téměř dvoutřetinový podíl, ale při hlasování mu to není nic platné, protože má v představenstvu jeden hlas z osmi. Podle Procházky je potřeba změnit stanovy, na což však menší obce neslyší. Procházka vylučuje to, že by Jeseník v případě hlavního slova zanedbával investice v okolí a stahoval je jen do svého města.

Starosta Písečné Jan Konečný má na situace jiný pohled. Podle Konečného si v Jeseníku myslí, že se pro město dělá málo, ale údajně tam v posledních třech letech zamířilo až 80 procent na investice. Z Jeseníku však zní, že do systému dávají 75 procent všech investic právě oni. Místostarosta Jeseníku dodává, že je potřeba jednat, protože lidé cítí, že situace není v pořádku.

Jeseník protestoval například proti výši nákladů v souvislosti s plánovanou modernizací čistírny odpadních vod v Bělé pod Pradědem za 40 milionů korun, protože se městu zdála částka zbytečně vysoká. Investici naopak hájí starosta obce Miroslav Kružík, podle kterého je čistírna stará 40 let ,a kdyby se rekonstrukce uskutečnila za několik let, mohla by se prodražit.

Scroll to Top