Stavba dalších protipovodňových opatření v Olomouci má zelenou

blank

Povodí Moravy vypsalo výběrové řízení na společnost, která letos na podzim začne rozšiřovat koryto řeky Moravy. Realizace další etapy protipovodňového projektu bude trvat zhruba čtyři a půl roku. Informoval o tom Olomoucký deník.

„V současné době je etapa připravena. Poté, co ministerstvo zemědělství odsouhlasilo zadávací dokumentaci, Povodí Moravy požádalo o přidělení dotace, respektive o alokaci finančních prostředků. Výběrové řízení na zhotovitele stavby by mělo být dokončeno do podzimu 2017. Následně bude zahájena samotná stavba. Předpokládáme, že stavební práce budou zahájeny na podzim letošního roku,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. 

Zřejmě v listopadu by mělo začít kácení stromů v ulici Nábřeží a v Blahoslavově ulici. Dále stavaři umístí provizorní lávky nad mostem Komenského a přeloží plynovody. První fáze stavby zabere čtyři měsíce.

Stavba už měla začít loni na podzim, ale několikrát se odkládala. Nejprve se vyjednávalo o udělení podmínek pro stamilionovou dotaci a následně vše zdržela chyba v plánech, které se týkají ražby štoly a technického řešení opěrných stěn.

Další etapa protipovodňových opatření v Olomouci bude hotova v roce 2021 a po jejím dokončení bude před velkou vodou ochráněno zhruba dvacet tisíc Olomoučanů a majetek za několik miliard korun. Do budoucna radní počítají s výstavbou dalších protipovodňových prvků na jižním okraji města.

 

 

Scroll to Top