Deště a tání sněhu doplnily přehrady pod Jeseníky

blank

O více než metr a půl se za poslední dubnový týden zvýšila hladina v největším vodním díle v Moravskoslezském kraji – ve Slezské Hartě. Zatímco ještě 24. dubna byla její úroveň téměř čtyři metry pod hladinou zásobního prostoru, poslední dubnový večer byla hladina dva metr a dvacet centimetrů pod zásobním prostorem. Vzhledem k velikosti a celkovému objemu vodního díla nejde o zanedbatelnou hodnotu. V přehradě je aktuálně více než 175 milionů kubíků vody a je zaplněna z více než 90 %.
Slezská Harta spolupracuje v kaskádě s níže ležícím Kružberkem a slouží jako zdroj pro výrobu pitné vody v největší úpravně v Podhradí u Vítkova. Tu provozuje společnost SmVaK Ostrava a úpravna zásobuje významnou část Moravskoslezského kraje, ale také část kraje Olomouckého (Hranice na Moravě, Přerov).
Hladina Kružberku je v současnosti na úrovni zásobního prostoru a je v něm více než 28 milionů kubíků vody. Během posledních čtyř dubnových dnů přibyl v nádrži díky dešťům téměř metr vody, a ta se tak několik týdnů po skončení dvouleté rekonstrukce naplnila.

Scroll to Top