Chceme získat sto procent akcií Pražských vodovodů a kanalizací, zní z radnice ...

blank

Vlastníkem Pražských vodovodů a kanalizací je pařížský koncern Veolia. V úterý 25. dubna pražští radní rozhodli, že chtějí získat všech sto procent akcií PVK. Současně nechali vypracovat memorandum o koupi, které chce město s vodárenskou společností podepsat. Médiím to potvrdila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Do roku 2028 mají PVK pronajatu vodohospodářskou síť od Pražské vodohospodářské společnosti. Letos už o plánu získat PVK hlasovali radní jednou. Podle Krnáčové se původní usnesení od toho posledního liší v tom, že dnes radní schválili cílový stav na získání sta procent akcií, ale předtím bylo znění takové, že chce město získat až sto procent. Záměr má potvrdit memorandum, které by měly podepsat Praha a PVK. V současnosti jeho znění specifikují právníci. Radní chtějí férové podmínky, za kterých akcie získají.

V první fází Praha zřejmě odkoupí 34 procent akcií. Kdy a za jakých podmínek to bude ještě není zcela jasné. „Ohodnocení si asi vyžádá časovou rezervu a poradenství,“ uvedla Krnáčová. Podle Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), která vládne s ANO a ČSSD, je pro Prahu neefektivní kupovat pouze podíl. „To bychom se ocitli ve stejně nepříjemné situaci jako u Pražských služeb, kdy z části firmu vlastní jeden z jejích velkých konkurentů. Dostali bychom se do situace, že bychom tam měli PVK napořád,“ řekla radní Jana Plamínková (STAN). Matěj Stropnický (SZ) sdělil, že město dosáhlo konečně svého záměru, které ANO zatím blokovalo. Primátorka Krnáčová údajně prosazovala vůči Veolii mírnější postup, který údajně ve vyjednávání k ničemu nevedl.

V Praze provází vodní hospodářství složitý smluvní systém. Francouzská Veolia odkoupila PVK v 90. letech od státu. Na základě dodatku z roku 2013 má vodovodní síť pronajatou do roku 2028 a PVK ročně inkasuje pět miliard korun, z čehož dvě miliardy vrací za pronájem Praze a další prostředky investuje do modernizace sítí.

Scroll to Top