V Českých Budějovicích zdražili po pěti letech vodu

blank

Cena za kubík vody vzrostla v Českých Budějovicích o 1,55 koruny. Ve městě funguje dvousložková cena vody. Podle náměstka primátora Petra Holického se dá očekávat zdražení vody v celé republice. Tématu se věnovala MF Dnes.

V největším jihočeském městě se dalo zdražení očekávat, protože se cena pitné vody pět neměnila. „Od roku 2012 zůstávala cena stejná, zatímco vstupy rostly. Tím se začaly rozevírat pomyslné nůžky mezi výnosem z vodného a stočného a mezi potřebou investic a dalších nákladů spojených s dodávkou pitné vody,“ vysvětlil náměstek primátora Petr Holický.

Od 1. dubna vzrostla cena o 1,55 koruny za kubík a dnes tak za něj odběratelé platí 73,09 koruny. České Budějovice patří k městům, kde zavedli takzvanou dvousložkovou cenu, kterou by rádo plošně prosadilo Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Hlavním důvodem je snaha SOVAKu dostat do vodohospodářství finanční prostředky, které v něm dlouhodobě chybí. Podobný model platby za vodu využívá řada západoevropských zemí.

Dubnové zdražení však nemusí být v Českých Budějovicích poslední. Petr Holický upozornil před státem chystaným razantním zdražením poplatků za odběr surové vody a vypouštění odpadních vod. Podle Holického se dá očekávat, že cena pitné vody poroste v celé České republice.

Hlavní zásoby pitné vody pro město pochází z římovské nádrže, která zásobuje jak obyvatele Českých Budějovic, tak desítky tisíc obyvatel v okolí. Vodovody a kanalizace spravuje v Českých Budějovicích společnost ČEVAK a město za pronájem vodohospodářské soustavy inkasuje ročně přes 200 milionů korun.

Scroll to Top