Ostravským vodárnám a kanalizacím se daří snižovat ztráty vody v síti

blank

Pro představu se roční ztráta vody v ostravské vodovodní síti před dvaceti lety rovnala naplnění přehrady Morávka. Od té doby se podařilo OVaKu snížit ztrátu v  systému o 85 procent. V roce 1996 v Ostravě chybělo zhruba 16 milionů metrů krychlových pitné vody. V roce 2016 to bylo kolem 2,5 milionů. Informoval o tom deník Právo.

Například v Praze klesly loni vůbec poprvé v historii ztráty pod 15 procent. Podle mluvčí OVaK Radky Vaňkové se ztráty v Ostravě snížily díky koncepční modernizaci vodovodní sítě a důslednému monitoringu všech poruch na síti.

Do obnov a oprav vodovodní infrastruktury v Ostravě se ročně investují desítky milionů korun a počet nehod a objem ztracené vody tak výrazně klesl. Společnost v největším městě kraje zavedla technologie osvědčené v zemích západních Evropy.

Na nulu však podle Vaňkové snížit ztráty technicky nejde. „Vodovodní síť včetně vodovodních přípojek dosahuje v Ostravě přes 1400 kilometrů a je nemožné absolutně zabránit úniku vody,“ vysvětlila Vaňková.

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace zásobuje Ostravu pitnou vodou z veřejné vodovodní sítě a více než třetina pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů. Většinu pitné vody OVaK nakupuje od společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, která dodává pitnou vodu ze tří významných moravskoslezských nádrží. Jedná se o Kružberk na Vítkovsku a nádrže Šance a Morávka na Frýdecko-Místecku.

Scroll to Top