Chytejte déšť, nabádá ministerstvo životního prostředí

blank

Začíná program s netradičním názvem Dešťovka. Vyhlašuje ho ministerstvo životního prostředí v reakci na sucho. Odborníci varují před nízkým stavem podzemních vod. Při několikaletém suchu mohou být ohroženy až dvě třetiny českého území. Žádat mohou o dotaci i lidé bydlící v rodinných domech. Připraveno je 100 milionů korun. Programu se věnoval deník Metro.

Program Dešťovka je zaměřený na efektivní hospodaření s dešťovou vodou v domácnostech. „Naším cílem je motivovat občany k využívání dešťové vody, a to především tam, kde je to opravdu potřeba. Program bude zaměřený na využívání dešťové vody na zálivku či splachování nebo na využití přečištěné odpadní vody na zálivku,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nejjednodušší systémy na zadržení vody mohou získat ale jen ti lidé, kteří žijí v oblastech výrazně postižených suchem. Podle mluvčí ministerstva Jany Taušové v současnosti vzniká seznam míst, pro které bude tato podmínka platit. Do kategorie spadají dotace pro majitele rodinných a bytových domů na podzemní nádrže na dešťovou vodu. Z celkové ceny jim stát přispěje až polovinou. Maximálně ale dostanou lidé 20 tisíc korun a dalších 3500 na každý kubík nádrže.

Program obsahuje i kategorii, kde jsou zahrnuti lidi, kteří nedostatkem pitné vody postiženi nejsou. V tomto případě je potřeba vybudovat pro získání dotace složitější systém, který bude rozvádět buď dešťovou, nebo šedou vodu – tedy vyčištěnou odpadní vodu z van a umyvadel. Zde mohou lidé získat až 60 tisíc korun.

Peníze mohou dostat i lidé, kteří mají dešťovou vodu svedenou přímo do kanalizace. Majitelé takových domů pak mohou žádat o dotaci  na systém, který by déšť uměl odvádět do nádrže nebo zahradního jezírka.

Scroll to Top