Domovní čistírny mohou být výhodnější, v Košíně jich postaví 28

blank

Košín na Táborsku navštívil ministr životního prostředí Richard Brabec, který tak symbolicky zahájil investici ve výši 2,8 milionu korun. Peníze obec vynaloží na stavbu 28 domovních čistíren odpadních vod. Pro stát a obec je podle Táborského deníku ekonomicky výhodnější postavit domovní čistírny než centrální, která by Košín stála 13 milionů, a obec by zadlužila. Prioritou ale musí zůstat ochrana zásob vody.

Hlavní výhodou je, že pro obce této velikosti jde mnohdy o jedinou variantu, jak efektivně likvidovat odpadní vodu. Jim se centrální čistírny nevyplatí, navíc stavba by je zadlužila a výrazně zdražila stočné. Ve finále by lidé dál měli svoje staré septiky, proto jsme tento program vymysleli a tady v Košíně je vidět, že funguje,“ vyzdvihl ministr výhody domácího čištění, o které se zatím zajímají desítky obcí. Brabec má ale jasnou vizi. „Jsme pevně přesvědčeni, že brzy jich budou stovky. V této chvíli máme v programu sto milionů korun a první desítky projektů, takže peníze ještě jsou, až dojdou, rádi bychom připravili výzvu i pro příští rok. Jsou totiž stovky starostů, kteří čekají na zkušenosti z první vlny,“ dodal.

Na domovní čistírny dostala dotaci například i obec Běleč, kde za 4,4 milionu korun postaví 39 čistíren. Stavět se tam bude příští rok. Přípravy se rozběhly i v Košíně. Ve vesnici, která má necelých sto obyvatel, plánují postavit čistírnu ke každému obydlenému domu. Košínští momentálně hledají dodavatele technologie.

Místostarosta Pavel Bratránek obyvatele potěšil. Podle něj se finančně na realizaci podílet nebudou. „Občany to nyní nebude stát ani korunu, neboť v dotaci je započítán i desetiletý servis a až po těchto letech by si ho občané měli hradit sami,“ uvedl Bratránek. 

Scroll to Top