Smlouva o provozování vodohospodářského systému je pro Olomouc údajně nevýhodná, pomůže zvýšení ...

blank

V roce 2000 uzavřela Olomouc se Severomoravskou vodárenskou (předchůdce Moravské vodárenské) smlouvu o nájmu, provozování a údržbě vodovodu a kanalizace na dvacet let. V roce 2004 byla smlouva prodloužena do roku 2030. Město se zavázalo zajišťovat obnovu vodohospodářského systému a společnost zase k opravám a údržbě sítě. Audit, který nechala předloni vypracovat koalice, ale ukázal, že smlouva se společností Moravská vodárenská je pro Olomouc údajně nevýhodná, a doporučuje několik smluvních úprav. Ožehavým tématem na Hané se zabýval Olomoucký deník.

Kdyby se město rozhodlo smlouvu Moravské vodárenské vypovědět, vyšlo by to radnici na stovky milionů korun. Olomouc se tak alespoň snaží zvednout nájemné za pronájem vodohospodářské sítě. „Při předčasném jednostranném ukončení smlouvy audit vyčíslil, že by město mohlo provozovateli hradit kompenzaci až několik stovek milionů korun. Pokud by město k takovému kroku nebylo dostatečně připraveno, může to přinést i další rizika,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Filip Žáček. Jednání radnice s provozní společností se tak ubírá ke zvýšení nájemného.

„Chceme mít více peněz na průběžné investice do obnovy a rozvoje kanalizační a vodovodní sítě. Je pro nás důležité, aby tento krok neměl negativní dopad na výši vodného a stočného. Nechceme, aby to zaplatili spotřebitelé,“ pokračoval dále Žáček. Moravské vodárenské případné smluvní úpravy nevadí. U dlouhodobějších dohod jsou totiž obvyklé. Mluvčí společnosti Markéta Bártová dodala, že dlouhodobější dohody přináší benefity jak městu samotnému, tak i zákazníkům.

„Poslední rozsáhlejší úprava smlouvy proběhla před několika lety v souvislosti s dotacemi z Fondu soudržnosti z EU a došlo k zastropování cen. V tuto chvíli je předčasné předjímat jakékoliv závěry z jednání,“ sdělila dále Bártová.

Opozice je však v komentování auditu nekompromisní. Podle zastupitele Tomáše Pejpeka audit jasně potvrdil, že třicetiletý pronájem koncernu Veolia, do kterého Moravská vodárenská patří, je pro město nevýhodný. Pejpek také zdůraznil, že si Veolia bere v Olomouci ve srovnání s jinými velkými městy v republice nejvyšší procento zisků z vybraného vodného a stočného. V roce 2016 dostala Olomouc na nájemném 131 milionů korun, tento rok to bude o dva miliony více a v roce 2018 o tři více.

Moravská vodárenská provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na Prostějovsku, Olomoucku a Zlínsku a zásobuje téměř 400 tisíc obyvatel. V provozu má 30 úpraven vody, 28 čistíren odpadních vod a 158 vodojemů.

Scroll to Top