Dočkají se po padesáti letech všichni obyvatelé Ralska pitné vody?

blank

Dvoutisícové městečko se zajímavou historií na jihovýchodě okresu Česká Lípa má desítky let závažný problém. V některých částech Ralska totiž teče z kohoutků jen užitková voda. Město problém dlouhodobě řeší a vytoužený úspěch by se mohl dostavit letos. O situaci na Českolipsku informoval tamější Deník.

Město má šest městských částí, ne ve všech ale teče pitná voda. „Jsme velká obec s velkými problémy. Tím, že jsme na území bývalého vojenského výcvikového prostoru, je důležitá spolupráce s Vojenskými lesy a statky,“ říká starosta Ralska Miloš Tita. Od nich muselo město odkoupit pozemky v části Boreček, aby tam mohla v budoucnu proudit pitná voda. Zatím tam teče pouze užitková voda. Podle Tity je to však správný krok ke zlepšení situace.

Projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí v Borečku vypracovali už před deseti lety. „Nový vodovodní řad bude nutné přivést z toho hlavního, který zásobuje sídliště Ploužnice, a bezvýkopovou metodou pod řekou se dostat na Boreček. Ocení to určitě všichni obyvatelé. Sám tam bydlím a už se velice těším,“ doplnil starosta. Podobný postup využijí i v části Horní Krupá, kterou trápí obdobný problém.

Na vodovod v Borečku, který se tam vybuduje právě díky odkupu pozemků od VLS, chce Ralsko získat evropské dotace a ještě letos mít na stole územní rozhodnutí. Podle Miloslava Tůmy z Městského úřadu v Ralsku by měla být stavba vodovodního řadu povolena nejpozději na začátku roku 2018.

Trpěliví budou muset ještě být lidé v ralské části Náhlov, kde měl vzniknout vrt. Problém však vězí v současných majetkoprávních vztazích v blízkosti vrtu. Miloslav Tůma doufá, že s majiteli pozemků celou záležitost město vyřeší ku prospěchu obyvatel žijících v lokalitě.

V posledních měsících Ralsko investovalo také do dobudování mateřské školky, Hradčanského rybníku, stavby přístupové komunikace do průmyslové zóny, nebo cyklostezky vedoucí do Mimoně. Někde zatím proběhly menší úpravy, jinde se na dokončení rekonstrukce ještě čeká.

Scroll to Top