Některá světová města se potápějí až o čtvrt metru za rok

blank

Postupná ztráta pevniny je velmi pomalý a lidským okem neviditelný proces, kvůli kterému dochází při záplavách ke zničujícím škodám a ztrátách na životech. Problém pocítila například před deseti lety indonéská Jakarta, když tam vysoká přílivová vlna usmrtila 76 lidí a více než půl milionu jich vyhnala z domovů. Informoval o tom Pražský deník.

Ztráta pevniny se zatím obyvatel světových velkoměst týká jen okrajově. Světová banka ale předpověděla, že zhruba za 30 let budou pobřežní města na boj se stoupající hladinou vody vynakládat až bilion dolarů ročně. Důvodů ztráty pevniny je hned několik. V některých případech za to může člověk, jindy příroda sama. Deník The Economist uvedl, že problém potápění začíná s rozvojem průmyslu a postupnou urbanizací, kdy míří do měst čím dál tím více lidí. Ve městech také stoupla spotřeba vody, která se čerpá z hloubkových studní.

Velké problémy má i Šanghaj, kde tlačí město pod vodu mrakodrapy. Hladina podzemních vod tam rapidně klesá. V Číně se potápí asi padesátka velkoměst. Území jsou vysušená a propadají se svojí vlastní vahou. V USA je čerpání podzemní vody bez jejího obnovování odpovědno až za 80 % poklesu. Nizozemský geolog Gilles Erkens z Deltares Research Institute řekl, že většinu světových center postavili architekti na deltách řek na měkkých usazeninách, které stlačuje tíha budov. Problém postupného potápění má však podle Erkense řešení. Uvedl, že nejefektivnější je zastavit čerpání podzemní vody a vyhledání jiného zdroje pitné vody. Jako příklad uvedl japonské Tokio. V šedesátých letech dvacátého století tam například čerpání spodní vody omezili zákonem. Propad se následně zastavil. Stejně se o pět centimetrů ročně propadal thajský Bangkok. Po roce 2000 proces díky zákonnému omezení čerpání podzemní vody ustal.

O necelých osm centimetrů ročně se potápí i Jakarta s deseti miliony obyvatel. V některých oblastech až o čtvrt metru centimetrů. V indonéské megalopoli už přijali přísná bezpečnostní opatření. Proti moři budují masivní zeď vysokou 24 metrů a dlouhou 40 kilometrů. Podstatu problém tím prý ale nevyřeší. Známé jsou také problémy na Floridě na jihovýchodním pobřeží USA. Resorty v Miami totiž leží pod úrovní hladiny moře a zvyšující se počet tropických bouří může město zaplavit.

Scroll to Top